Heb je wel eens een zware dag? Een klote week? Of een donkere periode? Ik voel met je mee. Weet dat je daarin niet alleen bent. We’ve all been there. Vooral in deze periode waarin we naar de donkerste tijd van het jaar bewegen is de kans groter dat je je minder goed voelt. En jazeker, ook ik klap wel eens tegen een muur of beland in de donkerte, zoals in september. Eerlijk is eerlijk, het was niet mijn beste maand De grote hamvraag is: hoe navigeer je zulke dagen, weken, periodes? Hoe zorg je ervoor dat je ruimte aan jezelf blijft geven om alles te voelen én om uiteindelijk weer in een fijne flow te komen?
Tijdens een webinar jaren geleden kwam een beeldspraak rondom dit onderwerp voorbij die me is bijgebleven. (Helaas weet ik niet meer van wie.)
De kaars en de kamer
Stel je eigen leven voor als een kamer met daarin een brandende kaars. Als de kaars brandt dan ben je in het licht. Je voelt je goed en vreugdevol, je leven beweegt zich in een flow. Maar soms gaat die kaars uit, dat is haast onvermijdelijk. Je kunt het vlammetje zo goed als mogelijk beschermen, toch zal er wel eens een tochtje of windvlaag langs je wakende oog glippen, en uit gaat de kaars. Op het moment dat de kaars uit is, voel je je somber, vastgelopen, niet lekker in je vel…
En dat brengt ons tot de vraag: hoe snel heb je eigenlijk door dat je blind in het donker tast? En weet je vervolgens ook hoe je de kaars opnieuw kunt aansteken zodat je je weer in het licht begeeft? D.w.z. weet jij hoe je het beste aan zelfzorg kan doen?
Voor MEzelf zorgen
Wat je aan zelfzorg nodig hebt, verschilt van mens tot mens. Het kan zelfs per persoon ook van tijd tot tijd veranderen. Zelfzorg in de zomer kan er heel anders uitzien dan in de winter. En de zelfzorg van toen je een twintiger was, kan er heel anders uitzien nu je een dertiger of 50-plusser bent.
Als je me op social media (Instagram en Facebook) volgt dan heb je me waarschijnlijk al vaker horen spreken over zelfzorg. Vooral in deze tijd van het jaar een belangrijk onderwerp. Daarom deelde ik via deze kanalen onlangs de volgende twee eenvoudige zelfzorgtips:
- Schrijf iedere avond voor het slapen gaan drie dingen op waar je die dag dankbaar voor bent. Houd het simpel. Wees dankbaar voor je voedzame ontbijt, dat de zon schijnt, een goed gesprek, een lekkere kop koffie, je partner of kinderen, het dak boven je hoofd, etc. Doe deze dankbaarheidhsoefening iedere avond, en voel na één of twee weken wat deze oefening in positiviteit met je doet. (Zelf heb ik deze oefening een ruime week geleden weer opgepakt, powerful stuff kan ik je vertellen!)
- Sta af en toe letterlijk stil en haal drie keer diep adem. Simpel, doch krachtig en effectief.
Try it en laat me weten wat het voor je doet.
Dat gezegd hebbende blijft het een kwestie van invoelen en uitproberen wat JIJ nodig hebt. Er is niet maar één manier, één oplossing voor iedereen en altijd. En tegelijkertijd lijken sommige vormen van zelfzorg voor sommige mensen altijd goed te werken. Voor mij is dat bijvoorbeeld een Shiatsu- of Ademsessie bij een collega boeken. Dat doe ik dan ook met enige regelmaat. Ook in periodes dat het goed met me gaat; ik zie het als onderhoud van mijn veerkrachtige gezondheid. Je gezond voelen is een proces dat vraagt om jouw aandacht aan toewijding waar je je hele leven de vruchten van kunt plukken. Welke aandacht en toewijding geef jij aan jezelf?
ZELFZORG IS HET GROOTSTE
CADEAU AAN MEZELF
Verder heb ik onlangs nieuwe vormen van zelfzorg uitgeprobeerd; ik vroeg mijn lijf wat er op dit moment nodig was en ik kreeg Chinese Kruiden, de dankbaarheidsoefening en een aangepaste ochtendroutine als ingeving. Zo gezegd, zo gedaan. Ik zocht een acupuncturist en kwam uit bij de fijne Lidy Roost. Zij heeft mij twee formules voorgeschreven (één om mijn Middenwarmer te ondersteunen en één om meer in mijn eigen kracht te staan met een flinke dosis zelfliefde) die ik sinds een dikke week slik, met een bijzonder mooi effect. Ik voel me zachter, energieker en opgewekter. Daarnaast brengt mijn aangepaste ochtendroutine – even géén dynamische Ashtanga Yoga, maar meer in de verstilling met Qi Gong, Do-In Yoga en Ademwerk, zowel Pranayama als de Verbonden Adem – nu al meer rust en energie in mijn dag en week.
Dus ga lekker experimenteren wat voor jou werkt. Begin bijvoorbeeld met het maken van een eigen lijst vol zelfzorgactiviteiten en probeer het uit.
Zorg goed voor jezelf, want JIJ bent het waard!
Warme groet en liefs, Dennis