Shiatsu therapie

Shiatsu Therapie

Shiatsu is een vorm van lichaamsgerichte therapie uit Japan. Het betekent letterlijk ‘vingerdruk’. Shiatsu therapie werkt namelijk met aanhoudende druk, ook wel acupressuur genoemd. Deze druk geef ik met behulp van mijn duimen, vingers, handen, ellebogen en knieën. Vaak pas ik ook zachte strekkingen en mobilisaties van de gewrichten toe. Het (regelmatig) ontvangen van Shiatsu werkt ontspannend en draagt bij aan een veerkrachtige gezondheid. Shiatsu is inzetbaar bij een groot aantal klachten.

Shiatsu bij klachten

Hoewel de oorzaak van klachten niet altijd even duidelijk is, weten we met zekerheid dat het lijf iets duidelijk probeert te maken. Symptomen geven in feite aan dat er ergens een verstoring of blokkade is. Deze kan fysiek, emotioneel en/of mentaal van aard zijn. Wanneer je voor de eerste keer langskomt, gaan we verder in op het klachtenbeeld en de persoon achter de klachten. Het behandeltraject dat volgt, is maatwerk afgestemd op jouw persoonlijke situatie. Met mijn deskundige aanraking weet ik de blokkades op te speuren en te behandelen. Je zult merken dat je gaandeweg meer zult ontspannen en meer contact gaat maken met je eigen lijf. Met als gevolg dat je gezondheidsklachten zullen verbeteren.

welke klachten?

Shiatsu Therapie wordt gerekend tot de complementaire zorg. Deze vorm van therapie is inzetbaar bij het verlichten en verhelpen van een groot aantal fysieke, mentale en emotionele klachten. Denk onder andere aan: stress gerelateerde en spanningsklachten (onrust, overspannenheid, burn-out, etc.), spijsverterings- en ademhalingsproblemen, vermoeidheid, slecht slapen en slapeloosheid, (beter) leren voelen, klachten aan het bewegingsapparaat (nek, rug, schouders), herstel na ziekte, trauma, pijnklachten, problemen rondom menstruatie / zwangerschap / overgang, lage weerstand, geblokkeerde emoties, huidaandoeningen, verlichting bij chronische klachten (zoals reuma, artritis, fibromyalgie, e.d.), het verminderen van bijwerkingen. 

Je kan baat hebben bij Shiatsu als hoofdbehandeling of als aanvulling op je reguliere traject. Mijn behandelingen worden vergoed vanuit het aanvullende pakket. 

Verder is Shiatsu geschikt voor alle leeftijden en alle lichaamstypen. Twijfel je of jij baat kan hebben bij Shiatsu? Neem dan contact op voor een vrijblijvende kennismaking in mijn praktijk te MaastrichtTijdens een informele kennismaking licht ik mijn werkwijze graag verder toe en kijken we of Shiatsu past bij jou en je hulpvraag.

VOORKOMEN IS BETER DAN GENEZEN

Shiatsu werkt ook preventief. Preventief wil zeggen dat Shiatsu kan voorkomen dat die kleine kwaaltjes op den duur in grotere klachten veranderen. Door op tijd bewust te worden van wat je lijf probeert te vertellen, kun je met Shiatsu erger voorkomen. Dus ook bij weinig tot geen klachten draagt het regelmatig nemen van een ontspannende Shiatsu behandeling bij aan je gezondheid. Het is een vorm van zelfonderhoud waardoor je lekker in je vel zit!

Het idee achter Shiatsu

Shiatsu is gebaseerd op de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG*). De TCG is een uitvoerige studie naar mens en gezondheid die duizenden jaren oud is. Binnen deze holistische wetenschap zijn lichaam en geest nauw met elkaar verbonden. Volgens de TCG-theorie ontstaat ziekte wanneer lijf en hoofd uit balans zijn doordat je Ki (levensenergie) niet meer vrij circuleert. Deze verstoring in Ki wordt doorgaans veroorzaakt door stress (fysiek, emotioneel en/of mentaal) en kan zich uiten in allerlei symptomen en ziektes. Door druk uit te oefenen op bepaalde punten op het lijf zorgt Shiatsu ervoor dat de Ki weer vrij kan circuleren. Het evenwicht tussen lichaam en geest herstelt zich met als gevolg een verbetering van de gezondheidsklachten. 
* Je zult gewoonlijk de Engelse afkorting TCM tegenkomen.

Praktisch

Shiatsu vindt plaats op de grond, op een dikke katoenen futon, een Japans matras. Tijdens een Shiatsu behandeling houd je je kleren aan, daarom is het prettig als je comfortabele, ruimvallende en liefst katoenen kleding draagt. Het is verstandig om ruim een uur van tevoren niet te eten en jezelf na afloop wat rust te gunnen. Een consult duurt 60 of 90 minuten.

Shiatsu gaat over ontspannen en je lijf beter leren kennen. Dat heeft in het begin tijd nodig. Daarom adviseer ik om te beginnen met een traject van drie behandelingen. Zo hebben jij, je lijf en je geest voldoende tijd om aan de behandelingen te wennen. Na drie sessies evalueren we de effecten van Shiatsu op jouw gezondheid.