Een DROOM die
WERKELIJKHEID werd
– 11 nov 2024
Wat een kado was dit…
Mijn eerste retraite droom is een werkelijkheid geworden,
en ik ben zó blij!
Ik had me geen betere eerste retraite-ervaring kunnen wensen. Alles was geweldig: de locatie, de deelnemers, het team. Mijn hart is gevuld met dankbaarheid om dit samen te mogen doen met mijn dierbare vrienden Saara (co-host) en Caroline (onze geweldige chefkok).
Terwijl ik deze woorden schrijf, schiet ik vol. Dit is een droom die ik al zo lang koesterde. In het verleden heb ik semi-pogingen gewaagd, maar het was nog niet de juiste tijd. Geduldig wachtte ik, maar ik bleef niet stilzitten. Mijn droom bleef levend, ik deelde deze, en ondernam de nodige stappen: ik opende mijn eigen praktijk, verdiepte mijn spirituele pad, groeide persoonlijk, organiseerde kleinschalige evenementen, vergrootte mijn netwerk en nam deel aan of werkte mee op de retraites van anderen. Al deze stappen waren essentieële verrijkingen om uiteindelijk bij deze retraite te komen.
Het was een prachtige reis, en dit is nog maar het begin. Want tijdens het retreat kreeg ik volledige bevestiging dat dit mijn zielsmissie is. Dit is waarom ik hier ben, dit is wat ik te doen heb, en dit is wat ik mag delen met jullie. Het gevoel van diepe alignment met mijn missie is onbeschrijfelijk, en ik ben zo dankbaar om dit pad te bewandelen.
Een ruime week na dit bijzondere weekend zit ik nog steeds op een wolk. De momenten die we gedeeld hebben, de diepe verbindingen die zijn ontstaan, en de transformaties die hebben plaatsgevonden… alles bevestigt de schoonheid van dit hart-werk dat we samen doen. Wanneer we investeren in onze innerlijke groei, straalt dit naar buiten en raakt het anderen. Deze groei creëert een ripple effect, waarvan ik geloof dat het bijdraagt aan een mooiere wereld. Laten we die verandering zijn, de liefde en vrede belichamen die we willen zien in de wereld.
Het weekend was gevuld met bijzondere ontmoetingen, en wanneer ik aan het woord ‘ont-moeten’ denk, voelt dat precies goed. Dit is waar retraites en mijn werk om draaien: het niet moeten. Wanneer er niets moet of hoeft, kan de magie zich ontvouwen. Alles tijdens dit weekend kwam samen in een prachtig geheel.
Eén van mijn mooiste momenten was hoe de deelnemers binnenkwamen en hoe ze vertrokken: zoveel lichter, opener, met meer overgave en hart-werk. Zo veel dankbaarheid. Het was een ervaring die mij persoonlijk ook heeft verrijkt, en ik kijk ernaar uit om dit vaker te mogen doen.
OPROEP
Omdat dit is wat ik verder wil uitbouwen, wil groeien, en steeds meer mensen mag begeleiden, wil ik jullie vragen om mee te denken. Onze locatie is in verbouwing en waarschijnlijk nog gesloten tot april. Ken jij een mooie plek op maximaal 1 uur rijden, met slaapplekken voor 12-16 personen en een grote open ruimte voor yoga en activiteiten? Laat het me weten!
AANKOMENDE EVENTS
Onderaan deze nieuwsbrief vind je de agenda met de aankomende evenementen en retreats die ik voor je heb gepland. Ik kijk er enorm naar uit om weer samen met jou te werken, groeien en nieuwe ervaringen te delen. Neem een kijkje en laat je inspireren!
Dankjewel voor het vertrouwen, de verbinding en het delen van deze bijzondere ervaring. Ik ben zo blij om dit pad samen met jullie te mogen bewandelen.
Met liefde en dankbaarheid,
Dennis
ontdek wat loslaten
écht betekent
– 24 okt 2024
Tijdens de laatste ademcirkel sprak ik over het thema LOSLATEN.
Wat betekent dat nu eigenlijk, “loslaten”?
Wat laten we precies los?
In mijn werk met cliënten merk ik vaak dat er veel onduidelijkheid bestaat over deze vraag. Loslaten klinkt vaak simpel, maar wat ik keer op keer zie, is dat het juist de spanning rondom pijnlijke ervaringen en verdrietige herinneringen is die jarenlang aanhoudende klachten veroorzaakt. Loslaten wordt vaak gezien als het compleet verwijderen of vergeten van een oncomfortbale ervaring, maar dat is niet wat er werkelijk gebeurt. Een ervaring of herinnering kunnen we namelijk nooit helemaal loslaten. Die blijft altijd bij ons. Maar wat we wél kunnen leren loslaten, is de spanning die eromheen hangt.
En daarmee maken we de aangrijpende herinnering of intense ervaring dragelijker. Wat ik vaak zie, is dat jarenlange klachten hierdoor verminderen, en soms zelfs helemaal afnemen. Zo kunnen we écht verder met ons leven, genieten van het moment, en volop leven zonder die last steeds met ons mee te dragen.
Het zijn niet de droevige herinnering of de pijnlijke ervaring zelf die ervoor zorgt dat je fysieke ongemakken of mentale onrust ervaart. Het is de spanning die erop zit, de spanning om de emotionele pijn niet helemaal te voelen. Spanning die ervoor zorgt dat je slecht slaapt, hoofdpijn krijgt, of met spijsverteringsproblemen worstelt. Spanning die je richting een burn-out duwt.
Loslaten betekent dus het loslaten van die spanning. Het gaat om het stoppen met het isoleren van die zware ervaring of pijnlijke herinnering, om de bijbehorende emotie(s) volledig te voelen en erbij aanwezig te durven zijn. Loslaten is ontspannen in wat er is, alles toelaten wat we ooit hebben afgesloten. Het is een uitnodiging om weer echt te voelen en ruimte te maken in je lijf en je hoofd.
Het is niet gemakkelijk om die spanning los te laten, zeker niet als je jarenlang gewend bent geraakt om je emoties weg te drukken. Maar het is wel mogelijk. En daarbij kan ik je helpen.
Ben je benieuwd hoe je dit loslaten en ontspannen kunt oefenen in een veilige, begeleide setting? In mijn sessies, met Shiatsu en/of Ademwerk, begeleid ik je stap voor stap om die spanning los te laten. Samen onderzoeken we waar je spanning vasthoudt en hoe je door gerichte aanraking en/of bewust ademen meer ruimte kunt creëren in je lichaam en geest.
Tijdens een vrijblijvend kennismakingsgesprek gaan we dieper in op jouw hulpvraag, proces of behoefte. Het gesprek geeft jou de ruimte om te delen waar je tegenaan loopt, en ik vertel je hoe ik jou daarin kan ondersteunen met Shiatsu en/of Ademwerk – of niet, als het niet passend blijkt. Zo krijg je een helder beeld van wat je kunt verwachten en of mijn werkwijze aansluit bij jouw wensen.
Wil je weten wat Shiatsu en/of Ademwerk voor jou kan betekenen? Plan een vrijblijvend kennismakingsgesprek via de website, of stuur me een berichtje. Shiatsu en/of Ademwerk kunnen je helpen om die spanning los te laten en dagelijks weer meer ontspanning, rust én balans te ervaren.
Ik kijk ernaar uit om je te ontmoeten en samen deze reis te beginnen. Ook als we al eerder hebben samengewerkt, ben je van harte welkom om je proces voort te zetten.
– Met aandacht en zorg, Dennis
neem je kracht terug
met zelfzorg
– 03 sep 2024
Zelfzorg gaat om de regie nemen over mijn welzijn en prioriteit geven aan wat mij in balans houdt. Zonder evenwicht is het moeilijk om duidelijke beslissingen te nemen, vooruit te bewegen, of er echt voor anderen te zijn.
Zelfzorg helpt me mijn balans te vinden en veerkrachtig te blijven. In plaats van omvergeblazen te worden door de uitdagingen van het leven, kan ik erop reflecteren, ervan herstellen en erdoor groeien.
Voor mij staat zelfzorg gelijk aan zelfliefde ♥️
Mijn ochtendroutine, zoals ademwerk of yoga, helpt me de dag goed te beginnen. Soms is het 15 minuten, soms een stuk langer—het belangrijkste is dát ik het doe. Andere vormen van zelfzorg zijn tijd doorbrengen in de natuur, speels bewegen, regelmatig pauzes nemen, muziek maken, voedzaam eten, dankbaarheid beoefenen en tijd doorbrengen met geliefden.
Wat zijn jouw manieren om zelfzorg te beoefenen?
Als je inspiratie zoekt, zijn hier 10 eenvoudige zelfzorgoefeningen die je welzijn kunnen verbeteren:
1. Ademhalingsoefeningen: Neem 5 tot 10 minuten om bewust en diep te ademen. Dit kalmeert de geest en vermindert stress.
2. Meditatie: Dagelijkse meditatie, zelfs al is het maar 5-10 minuten, helpt om je gedachten te ordenen en innerlijke rust te vinden.
3. Yoga: Een korte yogasessie van 15-30 minuten verbetert je flexibiliteit, kracht en mentale helderheid.
4. Dagboekschrijven: Schrijf je gedachten, gevoelens of ervaringen op om je emoties te verwerken en je geest te verhelderen.
5. Natuurwandelingen: Tijd doorbrengen in de natuur, of het nu een boswandeling is of een korte wandeling in het park, verbetert je stemming.
6. Gezonde voeding: Besteed aandacht aan het eten van voedzame maaltijden. Het bereiden en eten van gezond voedsel is een vorm van zelfzorg.
7. Slapen: Zorg voor voldoende en kwalitatieve slaap. Creëer een rustgevende avondroutine om je slaapkwaliteit te verbeteren.
8. Grenzen stellen: Leer “nee” te zeggen en bescherm je tijd en energie—essentieel voor je emotionele gezondheid.
9. Creatieve uitlaatkleppen: Doe iets creatiefs, zoals schilderen, tekenen, of muziek maken. Creativiteit is een krachtige manier om jezelf te uiten en stress te verminderen.
10. Sociale verbinding: Breng tijd door met vrienden of familie. Sociale interacties zijn belangrijk voor je emotioneel welzijn.
Onthoud, begin langzaam en simpel—slechts 5 minuten per dag van bewust ademen of mindful bewegen is een geweldige eerste stap naar zelf-empowerment!
Er zijn veel manieren om zelfzorg te beoefenen, maar soms is het nodig om hulp in te schakelen. Iedereen heeft blinde vlekken, en het kan waardevol zijn om iemand anders mee te laten kijken en voelen. Daarom zoek ik zelf regelmatig begeleiding bij collega’s in bijvoorbeeld shiatsu, acupunctuur of ademwerk.
Voel je dat je extra begeleiding kunt gebruiken in de vorm van Shiatsu, Ademwerk of Yoga? Neem gerust contact met me op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek of maak direct een (intake) afspraak via de online planner (klik hier).
Of neem een kijkje naar de aankomende zelfzorg activiteiten in de evenementen agenda (klik hier).
Ik hoop je snel (weer) te zien!
Met zelfliefde,
Dennis
de kunst van loslaten
De weg van de retraite
– 10 juni 2024
Een week geleden ben ik teruggekomen van een heerlijke retraite in de bergen van Zuid-Spanje. Wat een prachtig cadeau en investering in mezelf was dat. Na een intense periode van verlies en rouw om mijn moeder, voelde ik de behoefte om even los te kunnen laten, te ontspannen, op te laden, en gewoon te zijn. Zonder verwachtingen, zonder telefoon, zonder plannen, zonder (werk)verplichtingen.
Maar wat betekent loslaten eigenlijk?
Loslaten lijkt zo eenvoudig, maar wat houdt het precies in? Het is eigenlijk een paradox; loslaten klinkt als iets wat we actief doen, maar in werkelijkheid laten we pas los wanneer we onze handen ontspannen en de bal vanzelf uit onze vuist valt. Loslaten is eerder een niet-doen, het begint met vertragen, terugschakelen naar een lagere versnelling op weg naar ontspanning.
De ontspanning uitnodigen
Ontspanning en loslaten gaan hand in hand. We kunnen ontspanning niet afdwingen, we kunnen het alleen uitnodigen door de juiste omstandigheden te creëren. Ontspanning en dus loslaten is een staat van ZIJN. Het overkomt ons. Vaak als ik cliënten vraag wat ontspanning voor hen betekent, krijg ik een lijst van activiteiten. Hoewel die activiteiten voedend en opladend kunnen zijn, gaat echte ontspanning over simpelweg ZIJN. Op de grond liggen met de handen op de buik, mijn adem voelen; onder een boom zitten en naar de vogeltjes luisteren; op de bank zitten met een kopje thee en inchecken met mijn binnenwereld; meditatie (d.w.z. zitten of liggen met aandacht voor mezelf, mijn ademhaling, mijn gedachten, of mijn fysieke sensaties; het gaat niet over gedachteloos zijn).
Het creëren van juiste omstandigheden
Het creëren van de juiste omstandigheden vereist soms een bewuste inspanning vooraf. Daarom zijn praktijken zoals yoga, shiatsu en ademwerk ontstaan. Door bepaalde fysieke of ademhalingsoefeningen kunnen we vertragen en spanning loslaten om vervolgens in ontspanning te zakken, het uit te nodigen. Eigenlijk is de fase van ontspanning achteraf belangrijker dan de activiteit zelf. Dan hebben we de mogelijkheid gecreëerd om gewoon te zijn, als het ware.
enkel Wanneer het STORMACHTIGE, TROEBELE WATER TOT BEDAREN is GEBRACHT, KUNNEN WE DE BODEM ZIEN.
Het is dus belangrijk om ruimte te maken voor ontspanning en loslaten in ons leven. Daarom ben ik verheugd om aan te kondigen dat ik samen met Saara van Alysa Yoga komend najaar een retraite zal organiseren waarin we samen deze reis naar innerlijke rust en hernieuwing kunnen maken.
Herfst retraite: FALL-ING INTO PEACE
Tijdens deze retraite nodigen we je uit om de kunst van het loslaten te verkennen en diepe ontspanning te ervaren. Weg van de drukte van het dagelijks leven, zullen we samen momenten creëren om gewoon te zijn, zonder verwachtingen, zonder afleidingen.
Datum: 1-3 nov
Locatie: Aurora Center, 20 min. van Maastricht
Early Bird tickets t/m 30 juni
De retraite omvat onder andere:
– Begeleide meditaties en mindfulness-oefeningen
– Zachte yoga en verdiepend ademwerk
– Tijd voor reflectie en innerlijke dialoog
– Gezonde maaltijden en vrije tijd in de natuur
Het wordt een kans om te vertragen, te herstellen en diep in onszelf te duiken. Meer details en inschrijvingsinformatie via deze link.
Op woensdag 26 juni om 20u geven Saara en ik
een live Sneak Peak Preview & Q&A op Instagram.
Dan kun je proeven van onze energie en aanbod, als ook vragen stellen. Bovendien komen we dan met een BONUS!
Zet hem dus alvast in de agenda!
Mis deze kans niet om samen met ons deze transformerende retraite bij te wonen. Reserveer nu je plek en laten we samen onvergetelijke herinneringen maken!
Als je interesse hebt of meer wilt weten, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij kijken ernaar uit om deze reis samen te maken.
Juicy & spicy love,
Saara & Dennis
Leven in Authenticiteit
Een Persoonlijke Reis naar Verdieping
– 13 mei 2024
Aan het begin van dit jaar heb ik mijzelf voorgenomen om mij zowel persoonlijk als professioneel te verdiepen. Dit voornemen resulteerde uit het doornemen en -werken van het Jaarkompas – een geweldige tool om het jaar af te sluiten, te reflecteren en vooruit te kijken. Als zelfstandige professional is de grens tussen mijn persoonlijke en professionele leven vaak vaag. Dit brengt een ‘walk the talk’ attitude met zich mee. Als ik niet persoonlijk belichaam en uitdraag wat ik aan mijn cliënten overdraag en meegeef, dan ontbreekt het mij aan authenticiteit. En dat is precies waar het voor mij om gaat: authenticiteit en ‘in overeenstemming’ leven. Authenticiteit gaat over trouw zijn aan wie je bent (vrij van de maskers), terwijl ‘in overeenstemming’ leven ervoor zorgt dat je acties en keuzes die waarheid op een bewuste en doelbewuste manier weerspiegelen. Dit leidt tot een gevoel van voldoening en vervulling in het leven. Een essentiële voorwaarde voor zowel authenticiteit als ‘in overeenstemming’ leven is het vermogen om jezelf te (kunnen) voelen – je lichaam, je emoties en je intuïtie.
In het kader van mijn verlangen naar verdieping, extra gemotiveerd door het recente verlies van mijn moeder, heb ik mezelf ondergedompeld in het Presence Process van Michael Brown. Dit 10-weken zelfbegeleide programma van Verbonden Ademen heeft me tot nu toe op een diepgaande en inzichtelijke reis gebracht. Vanaf week 1 ben ik diep gegaan, aanvankelijk om het rauwe verdriet over het verlies van mijn moeder te verwerken, maar later om nog dieperliggende gevoelens en overtuigingen aan te pakken die in mijn onderbewustzijn waren opgeslagen.
Dit is niet de eerste keer in mijn leven dat ik een dergelijk intensief en transformerend proces doorloop. Ik begrijp dat de momenten waarop het moeilijk en “slechter” lijkt te gaan, eigenlijk tekenen van vooruitgang zijn. Dit betekent namelijk dat ik beter/meer aan het voelen ben; ik voel wat ik lange tijd niet gevoeld heb, wat ik heb weggedrukt. Zoals Michael Brown schrijft: “It’s not about feeling better, but about better feeling.” En wanneer je oprecht kan voelen (je lijf, je emoties, je intuitie), dan kun je oprecht keuzes maken vanuit authenticiteit en alignment.
Vorige week heb ik een keerpunt in mijn proces ervaren. Na een periode van intense integratie van moeilijke emoties, bevind ik me nu in een fase van transformatie en wederopbouw. Het licht en de schoonheid van het leven stromen weer binnen.
Het is juist door dit soort persoonlijke verdiepingsprocessen dat ik jou met mijn professionele begeleiding kan ondersteunen in jouw proces. Ik kan je helpen om af te dalen in de diepte, los te laten wat vastzit en uitdagende gevoelens te integreren, om vervolgens te transformeren en weer op te bouwen. Om positieve veranderingen in je leven te manifesteren.
Mag jij voelen wat je voelt?
Mag jij meemaken wat je meemaakt?
Mag jij jouw ervaring helemaal toestaan?
Zie en hoor je jezelf?
Als je op zoek bent naar begeleiding en ondersteuning: hier ben ik! Ik zie en hoor jou! Vanuit mijn geleefde ervaring help ik jou graag dichter bij jezelf te komen. De eerste stap: plan hier een gratis kennismakingsgesprek met mij in.
Liefs, Dennis
DILEMMA: HART VS EGO
En hoe te kiezen vanuit je hart
– 17 augustus 2023
Hopelijk heb je een rijke, inspiratievolle en bezielde zomer!
De Zomer is volgens de Oude Chinezen het seizoen van het Hart, ook wel het Huis van de Ziel genoemd. Een mooi moment dus om het met jou over het Hart te hebben. Specifiek over “het Dilemma: Hart vs. Ego” in relatie tot keuzes maken. Een dilemma welke je ongetwijfeld wel eens bent tegengekomen in je leven. Ik in ieder geval wel 😉
Op 1 november vlieg ik naar Peru om daar twee maanden door te brengen op een plantmedicijn retraitecentrum in de jungle. Gedurende vier 12-daagse retraites – waaronder een queer editie – zal ik de yogalessen gaan verzorgen. Een prachtige kans die op mijn pad is gekomen via vrienden die ik ken van reizen. Daaropvolgend ga ik een maand naar Mexico om een andere reisvriend op te zoeken en samen met hen een 5-daagse queer retraite te organiseren.
Hoewel ik al vaker en voor langere periodes weg geweest ben, ging het maken van deze keuze om drie maanden weg te gaan niet zonder slag of stoot. In de diepte resoneerde mijn Hart gelijk, maar mijn Ego maakte allerlei bezwaren gebaseerd op gedachten van angst en schaarste en daaropvolgend de nood aan controlebehoud.
Tijdens gesprekken die ik met anderen heb gevoerd en door echt in te checken bij mezelf mocht ik steeds beter horen wat mijn Hart mij zo duidelijk ingaf: “GAAN! DOEN!” (Als ik eraan denk, kippenvel, – dus aan het voelen – nu ik dit schrijf.)
Vaak weten we precies wat we verlangen, wat we te doen hebben, wat onze hartewens of zielsverlangen is, maar wordt het ons allemaal bemoeilijkt doordat ons Ego zich ermee gaat bemoeien: “Ja, maar…” en vul de bezwaren maar in. “Ik kan niet weg want…” of “ik ben niet goed genoeg, want…”
NB je hoort mij niet zeggen dat het Ego per se slecht is, in tegendeel, het is een zeer functioneel onderdeel van ons Zijn dat ons helpt ons leven in te richten, problemen op te lossen, te leren, ons aan te passen, realistische afwegingen te maken, etc… Maar het Ego vormt een belemmering op ons pad wanneer het de overhand neemt en gaat redeneren vanuit een onrealistische angst, schaarste en de wens van controle. Dan wil het Ego geen verandering, het gewoon zo houden als het is, de controle houden, varen op een koers van (valse) voorspelbaarheid.
Op zo’n moment van disbalans ontstaat het interne “Dilemma: Hart vs Ego”: je voelt precies aan wat goed voor je is, maar tegelijkertijd is dat overheersende “ja, maar”-stemmetje aanwezig. Dit stemmetje weerhoudt je om de beslissing te nemen die je eigenlijk verlangt. Het vraagt om een diep vertrouwen in jezelf en het Leven om voorbij te gaan aan dit stemmetje en echt te luisteren naar je Hart, je intuïtie, je onderbuikgevoel.
Opgelet, ik heb het hier niet over impulsief gedrag vertonen, inspelen op je basale driften of een doelloos gaan met de flow. Echter, waarop ik doel is een duidelijk Innerlijk Weten wat goed voor je is, wat op je Pad ligt, over welke Richting je te nemen hebt. Een lijfelijk bevatten welke ik beoefen door:
– steeds meer contact te (leren) maken met mijn lijf;
– te (leren) luisteren naar de taal van mijn lijf – zoals kippenvel;
– te (leren) doorvoelen – ook wanneer dat pijnlijk of eng is;
– mijn lijf te (leren) vertrouwen;
– veiligheid in mijn lijf te (leren) ervaren.
Yoga, Shiatsu, Ademwerk, het zijn vormen van lichaamswerk die mij hebben geholpen en nog steeds helpen om iedere keer weer terug te keren naar mijn lijf, mijn Hart en mijn Innerlijk Weten. Een prachtige reis die me steeds verder heeft gebracht langs Diepe Dalen en Hoge Bergen door een landschap dat steeds mooier wordt.
EN DAT GUN IK JOU OOK! DAT LEREN LUISTEREN NAAR EN VERTROUWEN OP JE LIJF. ZODAT OOK JIJ KEUZES DURFT TE MAKEN VANUIT JE HART. ZODAT JE MAG BEWEGEN VAN “HART VS EGO” NAAR
“HART IN SAMENWERKING MET EGO” OM JE ZIELSVERLANGENS TE MANIFESTEREN.
Voel jij het verlangen om meer in contact te staan met je lijf, je Hart, je Innerlijk Weten? Neem dan contact op of maak gelijk een afspraak voor een Shiatsu- of Ademsessie. Via de online agenda kun je gemakkelijk zelf een afspraak inplannen. Of kom naar één van de aankomende Unity Breath Journeys waar we samen ademen naar meer verbinding met onszelf, zie de agenda hier.
Nog niet eerder in de praktijk geweest? Je bent altijd welkom voor een vrijblijvende, gratis kennismaking in de praktijk of online. Deze kun je via dezelfde link inboeken.
Ik wens je een helder Hart toe!
Warme groet en liefs,
Dennis
Van versnelling vijf
naar verstilling
– 04 januari 2023
December 2022, dat was me toch een maand. December is een tijd in de natuur die een periode van verstilling en reflectie inluidt. Toch ik begon aan december in volle toeren. De praktijk was nog nooit zo vol als op dit moment. Een geweldige ervaring, en een echte energy-boost-gever. Mooi om deze flow te ervaren van weken lang dagelijks Shiatsu en Ademwerk te mogen geven. Dit is wat ik wilde toen ik mijn baan bij de universiteit in augustus gedag zei: 100% in mijn eigen praktijk aan de bak.
Every crisis is an opportunity
Naast het runnen van een volle praktijk ging ik ook nog “even” verhuizen – de tweede keer dit jaar. Een verhuizing die ik enigszins had onderschat. Toch meer spullen dan ik dacht. En de dag nadat mijn vader en ik de enorme hoekbank met heel wat gepuf en gesteun eindelijk door het trappengat hadden weten te manoeuvreren, werd ik wakker met een verkrampte rug… Ja, ik was door mijn rug gegaan… De eerste keer in mijn leven… Juist nu in deze periode waarin de praktijk echt van de grond begon te komen. Blijkbaar was ik over een grens gegaan en mijn lichaam wond er geen doekjes om. Toegegeven, het afgelopen jaar heb ik – ondanks de fysieke en emotionele tegenslagen – wellicht te ‘hard mijn best’ gedaan om KIEM Praktijk neer te zetten.
Gelukkig is het belangrijk om tijdens het geven van Shiatsu je rug goed recht te houden. Dus ik kon verder werken. Maar buiten de werkuren om nam ik rust, veel rust. Het beoefenen van Yoga Nidra en TRE (tension and trauma release exercises) werd het nieuwe devies. Hiermee werd, in feite, het begin van mijn verstilling en reflectie ingeluid. Every crisis is an opportunity. Gedurende een week nam de verkramping in mijn rug af, en na ongeveer 1,5 week was ik weer pijnvrij. Mooi op tijd voor de 3-daagse Vipassana stilteretraite, waarbij ik iedere dag zo’n 10 uur zittend op een kussen zou spenderen.
comfortabel met en in de stilte
Sinds een vriendin mij in oktober inspireerde om me in te schrijven voor deze retraite – die plaatsvond in de week vóór Kerst – snakte ik ernaar. Hoewel ik zo druk was (geweest), of beter gezegd, juist omdat, had ik een enorme behoefte aan stilte. Toch als een weekend zonder plannen naderde, kreeg ik het Spaans benauwd. Het idee aan de stilte maakte me onrustig. Terwijl ik van mezelf weet dat ik voorheen goed alleen kon zijn. Maar gaandeweg dit jaar was ik die kwaliteit uit het oog verloren. Daarom dat ik mezelf voor dit najaar de intentie stelde: “Ik ben comfortabel met en in de stilte”.
De dag voor de stilteretraite diende de weerstand zich aan. “Hmmm, was dit wel zo’n goed idee? Wil ik dit wel echt?” Van dat soort weerbarstige gedachtes. De eerste dag van de retraite bleek dan ook een heuse uitdaging. Het voelde alsof aan de noodrem was getrokken en mijn hoofd had moeite met de vertraging en het gebrek aan afleiding. Alle gedachtes werden gedacht en passeerden de revue. Het verleden, het nu en de toekomst werden gereflecteerd, geanalyseerd en gepland.
Pas op dag twee begon ik te zakken. In mijn hoofd werd het rustiger en stiller. En op een gegeven moment zat ik in een meditatie waarin ik voelde dat mijn intentie was verwezenlijkt: in dat moment was ik comfortabel met en in de stilte. Ik kon zitten zijn in stilte. NB beeld je bij het proces van mediteren aub geen vervolmaakte Boeddha voor. Een uur later zat ik namelijk weer te stuiteren op mijn kussen, omdat een oudere pijnlaag aan de oppervlakte kwam. Mediteren is een zuiveringsproces en geen gemakkelijke opgave. Meer dan de helft van de tijd was ik immers afgeleid door mijn eigen gedachten, pijn of ongemak. Dit hoort erbij. Het is iedere keer weer de opgave om met compassie aanwezig te zijn bij dat wat zich laat zien. Zodat je het kan doorvoelen, verwerken en daadwerkelijk loslaten.
Hoewel ik drie keer eerder tijdens een 10-daagse Vipassana heb gezeten* was dit de eerste keer dat ik me na afloop echt geïnspireerd voelde. Hoewel ik steeds op intellectueel gebied kon begrijpen dat dit mediteren goed voor me was, kwam ik iedere keer zoveel weerstand tegen. Ook ditmaal was er voldoende weerstand. Echter, op een dieper niveau begon ik ‘het’ te voelen, een dieper lijfelijk weten, omtrent de waarde van stilte én zitten zijn met mezelf.
Integratie en afronding 2022
De dag na de retraite bezocht ik collega ademcoach Julia Kloosterman voor een sessie. Dat voelde als een mooi moment om mijn 3-daagse te integreren. Nog nooit heb ik zo vol en zo diep geademd als tijdens deze sessie. Door de Vipassana stond ik zo dicht in contact met mijn lijf en gevoel:
MIJN ADEM VLOEIDE ZO KRACHTIG ALS EEN RIVIER EN VOELDE ZO WIJDS ALS DE OCEAAN.
Uiteindelijk stootte ik op een gevoel wat niet helemaal gevoeld wilde worden, een stuk weerstand. Ik gaf tegen mijn coach aan “dat er iets ‘uit wilde’ maar niet kwam”. En terwijl ik dat zei, voelde ik mijn innerlijke weten zeggen: “maar het is goed zoals het.” Een waarheid als een koe! Intellectueel kun je dat blijven roepen, maar het is het lijfelijk weten waarin de kracht schuilt. Vervolgens begon ik te lachen om dit simpele cliché, en verkeerde in een toestand van pure extase zoals ik die nog nooit eerder had gevoeld. Dit ontroerde me diep. Het is goed zoals is.
Dankzij de Vipassana en tijdens de integratie van de ademsessie heb ik 2022 mentaal en emotioneel weten af te ronden. Het was een bewogen jaar: knie kapot, relatie uit, twee keer verhuizen, uit loondienst én een praktijk opbouwen. Wow! Talking about ‘hard mijn best doen’ hè?! Haha! Deze mini-retraite heeft me zoveel gegeven. Dit was het grootste cadeau aan mezelf in 2022. Ik zocht de verstilling en vond die, en als toegave kreeg ik een groot stuk zelfinzicht en gevoel van empowerment cadeau.
Sinds de retraite zit ik dagelijks een halfuur in stilte, zijn met mezelf, met mijn adem, met de sensaties van mijn lijf, met compassie voor mezelf en de wereld. Een investering in mezelf #zelfzorg
Dit jaar had ik besloten om tussen Kerst en O&N de praktijk een aantal dagen open te houden, omdat ik de week vóór Kerst al vrij had. Voorheen was ik in deze week altijd vrij. Maar het leek me een mooi experiment om eens te ervaren. En toen het zover was voelde ik eerlijk gezegd de behoefte om die week ook in de verstilling door te brengen, omdat dit een natuurlijke periode is om je aan de stilte over te geven. Een les die ik zal meenemen naar de toekomst. Tijdens deze week wees een vriendin me nog op een mooi initiatief van Eva Driessen: Samen Zitten Zijn. En gelukkig kon ik in deze week nog twee van haar mooie Zoom-sessies samen in de verstilling bijwonen.
Om de ervaringen van december te vervolmaken was ik op vrijdag 30 december aanwezig bij een vuurcirkel van Earth Coach Joep. Tijdens deze vuurcirkel deed je een beroep op de transformerende kracht van het Vuur. Met wat salietakjes kon je wat achterlaten en met wat rozenblaadjes kon je iets aanroepen. Dit is was ik losliet en aantrok.
Aan het vuur gaf ik:
‘hard mijn best doen’.
Aan het vuur vroeg ik:
‘spelenderwijs mijn pad begaan.’
Ik wens je een afgerond 2022 zodat je vanuit je eigen (veer) kracht aan 2023 mag beginnen!
En nog een leuke tip: het gratis werkboek Jaarkompas 2022-2023.
Aho! Dennis
*En ik ga hier ook bekennen dat ik één poging niet heb afgemaakt. Ik ben drie keer aan een 10-daagse Vipassana begonnen, en heb er slechts twee uitgezeten. De tweede keer ben ik op dag vier weggaan. Waarom? Omdat ik er niet met juiste redenen zat. Ik was niet intrinsiek gemotiveerd. Ik wilde iets bewijzen aan de buitenwereld, aan de verwachtingen van anderen. Dat is nooit een goede reden om iets te doen. En zeker niet een dergelijk intensieve spirituele onderneming; dat wil zeggen, ik kon het zuiveringsproces emotioneel en mentaal niet aan.
Zelfzorg als grootste cadeau aan MEzelf
– 03 november 2022
Heb je wel eens een zware dag? Een klote week? Of een donkere periode? Ik voel met je mee. Weet dat je daarin niet alleen bent. We’ve all been there. Vooral in deze periode waarin we naar de donkerste tijd van het jaar bewegen is de kans groter dat je je minder goed voelt. En jazeker, ook ik klap wel eens tegen een muur of beland in de donkerte, zoals in september. Eerlijk is eerlijk, het was niet mijn beste maand 😉 De grote hamvraag is: hoe navigeer je zulke dagen, weken, periodes? Hoe zorg je ervoor dat je ruimte aan jezelf blijft geven om alles te voelen én om uiteindelijk weer in een fijne flow te komen?
Tijdens een webinar jaren geleden kwam een beeldspraak rondom dit onderwerp voorbij die me is bijgebleven. (Helaas weet ik niet meer van wie.)
De kaars en de kamer
Stel je eigen leven voor als een kamer met daarin een brandende kaars. Als de kaars brandt dan ben je in het licht. Je voelt je goed en vreugdevol, je leven beweegt zich in een flow. Maar soms gaat die kaars uit, dat is haast onvermijdelijk. Je kunt het vlammetje zo goed als mogelijk beschermen, toch zal er wel eens een tochtje of windvlaag langs je wakende oog glippen, en uit gaat de kaars. Op het moment dat de kaars uit is, voel je je somber, vastgelopen, niet lekker in je vel…
En dat brengt ons tot de vraag: hoe snel heb je eigenlijk door dat je blind in het donker tast? En weet je vervolgens ook hoe je de kaars opnieuw kunt aansteken zodat je je weer in het licht begeeft? D.w.z. weet jij hoe je het beste aan zelfzorg kan doen?
Voor MEzelf zorgen
Wat je aan zelfzorg nodig hebt, verschilt van mens tot mens. Het kan zelfs per persoon ook van tijd tot tijd veranderen. Zelfzorg in de zomer kan er heel anders uitzien dan in de winter. En de zelfzorg van toen je een twintiger was, kan er heel anders uitzien nu je een dertiger of 50-plusser bent.
Als je me op social media (Instagram en Facebook) volgt dan heb je me waarschijnlijk al vaker horen spreken over zelfzorg. Vooral in deze tijd van het jaar een belangrijk onderwerp. Daarom deelde ik via deze kanalen onlangs de volgende twee eenvoudige zelfzorgtips:
-
- Schrijf iedere avond voor het slapen gaan drie dingen op waar je die dag dankbaar voor bent. Houd het simpel. Wees dankbaar voor je voedzame ontbijt, dat de zon schijnt, een goed gesprek, een lekkere kop koffie, je partner of kinderen, het dak boven je hoofd, etc. Doe deze dankbaarheidhsoefening iedere avond, en voel na één of twee weken wat deze oefening in positiviteit met je doet. (Zelf heb ik deze oefening een ruime week geleden weer opgepakt, powerful stuff kan ik je vertellen!)
- Sta af en toe letterlijk stil en haal drie keer diep adem. Simpel, doch krachtig en effectief.
Try it en laat me weten wat het voor je doet.
Dat gezegd hebbende blijft het een kwestie van invoelen en uitproberen wat JIJ nodig hebt. Er is niet maar één manier, één oplossing voor iedereen en altijd. En tegelijkertijd lijken sommige vormen van zelfzorg voor sommige mensen altijd goed te werken. Voor mij is dat bijvoorbeeld een Shiatsu- of Ademsessie bij een collega boeken. Dat doe ik dan ook met enige regelmaat. Ook in periodes dat het goed met me gaat; ik zie het als onderhoud van mijn veerkrachtige gezondheid. Je gezond voelen is een proces dat vraagt om jouw aandacht aan toewijding waar je je hele leven de vruchten van kunt plukken. Welke aandacht en toewijding geef jij aan jezelf?
ZELFZORG IS HET GROOTSTE
CADEAU AAN MEZELF
Verder heb ik onlangs nieuwe vormen van zelfzorg uitgeprobeerd; ik vroeg mijn lijf wat er op dit moment nodig was en ik kreeg Chinese Kruiden, de dankbaarheidsoefening en een aangepaste ochtendroutine als ingeving. Zo gezegd, zo gedaan. Ik zocht een acupuncturist en kwam uit bij de fijne Lidy Roost. Zij heeft mij twee formules voorgeschreven (één om mijn Middenwarmer te ondersteunen en één om meer in mijn eigen kracht te staan met een flinke dosis zelfliefde) die ik sinds een dikke week slik, met een bijzonder mooi effect. Ik voel me zachter, energieker en opgewekter. Daarnaast brengt mijn aangepaste ochtendroutine – even géén dynamische Ashtanga Yoga, maar meer in de verstilling met Qi Gong, Do-In Yoga en Ademwerk, zowel Pranayama als de Verbonden Adem – nu al meer rust en energie in mijn dag en week.
Dus ga lekker experimenteren wat voor jou werkt. Begin bijvoorbeeld met het maken van een eigen lijst vol zelfzorgactiviteiten en probeer het uit.
Zorg goed voor jezelf, want JIJ bent het waard!
Warme groet en liefs, Dennis
loslaten om toe te laten
– 29 september 2022
Na een prachtige zomer kondigde de herfst zich dit jaar zonder pardon aan. Niks geen zachte nazomer om lekker na te genieten en de transitie te versoepelen. Nee, de herfst heeft ons op slag overdonderd met regen, wind en kou. Een rappe overgang waarvan ik persoonlijk nog aan het bijkomen ben. Hoe is dat voor jou?
Hoewel ik licht rouwig ben dat de zomer voorbij is, brengt de herfst ook mooie prachtige kwaliteiten met zich mee. Volgens de Oosterse Filosofie is het de periode van de oogst opmaken, structuren en loslaten. De meridianen die daarbij horen zijn de Long en Dikke Darm samen met hun element Metaal.
Oogst opmaken en structureren
De herfst dient als overgangsperiode naar de winter. Een periode van voorbereidingen treffen om de kille wintermaanden te kunnen overleven. Dus de oogst wordt niet alleen binnengehaald; de balans wordt ook opgemaakt. Hoeveel is er van wat? Waarvan is er te veel of te weinig? Op welke manier dient het te worden verdeeld? Wat gaat waar? En daar komt de gelijk volgende kwaliteit om de hoek kijken: structureren.
Om de balans op te maken is het nodig om structuur aan te brengen. Deze eigenschap gaat schuilt in het element van de herfst: Metaal. Van de Vijf Elementen (Hout, Vuur, Aarde, Metaal, Water) bevat dit element zoals je je wellicht kan inbeelden de meeste structuur. En maar goed ook, want om de winter te kunnen overleven zijn/waren een goede voorbereiding en planning van levensbelang.
Echter, in onze Westerse samenleving van overvloed en disconnect met de natuur maken we ons geen zorgen meer over de ‘winter overleven’. Goed onderdak en voedsel zijn immers voor de meeste van ons 24/7 binnen handbereik (denk aan de centrale verwarming en supermarkten). Dit jaar lijkt de energiecrisis ons wel weer even bewust te maken van dit niet-zo-vanzelf-sprekende privilège en onze afhankelijkheid van de natuur.
Hoewel wij de winter dus niet meer hoeven te overleven, spelen deze kwaliteiten binnen dit seizoen nog altijd een rol. De komende maanden vormen daarom een mooie tijd om te reflecteren wat je dit jaar hebt: bereikt, geoogst, binnengehaald. En op welke manier dit past binnen je: levenspad, -stijl, en -keuzes.
Dit soort reflecties over je eigen groei en ontwikkeling leiden op hun beurt weer tot loslaten én toelaten.
Het spel van Loslaten en ToeLaten
De fysieke functie van de Dikke Darm is niet te missen. Loslaten en uitscheiden van dat wat je op materieel vlak niet langer kan gebruiken. Maar ook op mentaal en emotioneel vlak werkt het zo. Overtollige ballast maakt je kans op ‘overleving van de winter’ kleiner. Dus ga bij jezelf na: welke overtuigingen, gedachtes, gedragingen, relaties en emoties dienen je niet langer? Die mag je gaan loslaten.
Loslaten gaat niet altijd zonder slag of stoot. Soms wil je gewoonweg niet loslaten, klamp je ergens krampachtig aan vast. Wellicht ben je niet (alleen) fysiek, maar (ook) mentaal en emotioneel geconstipeerd. I get it, loslaten is soms moeilijk of zelfs (te) pijnlijk. Want je laat iets gaan wat vertrouwd voelt. Of je neemt afscheid van een patroon dat je ooit goed heeft gediend. (Afscheid nemen gaat vaak gepaard met Verdriet, een functie van de Long.) Maar het leven is verandering en groei. En bij iedere vorm van groei, neem je afscheid van dat wat je niet langer dient. Zoals de bomen die hun bladeren laten vallen of als een slang die vervelt. Door los te laten maak je ruimte voor iets nieuws!
Als je loslaat dan kun je
het nieuwe TOElaten.
Concreet MAKEN
Om bovenstaande te vertalen naar het dagelijks leven zal ik met je delen wat ik dit seizoen van plan ben:
– slowing down, vertragen, (meer) me-time inplannen als voorbereiding op de wintermaanden
– mijn weekplanning en routine nog eens herzien
– mijn huis opruimen: mezelf ontdoen van spullen en kleding
– meer tijd nemen om bewust te zijn met mijn adem
– reflecteren op de volgende vragen (bijv. als mindmap):
– wat is mijn oogst?
– hoe past dit binnen mijn leven(spad)?
– wat mag / kan ik nu gaan loslaten?
– wat heb ik (nog) nodig?
– uiting blijven geven aan mezelf én wat ik nodig heb
– openstaan om te ontvangen
– genieten van de zonnige momenten, zie foto 😉
Dagelijkse affirmaties die hier mooi bij aansluiten zijn:
– Ik ben klaar om los te laten én te ontvangen
– Mijn oogst bestaat uit overvloed
– Ik adem het leven volledig in
– Ik geef uiting aan wie ik ben
– Ik voed mezelf met tijd voor mezelf
– Ik laat het oude los om het nieuwe toe te laten
DOE JE MET ME MEE?
de kracht van keuzes maken
– 18 augustus 2022
De hele dag door maken we – bewust en onbewust – continu keuzes. Het maken van deze keuzes zorgt ervoor dat je in beweging blijft, dat de energie vrijelijk blijft stromen.* Iedere keer dat je stuit op twijfel, en daardoor je keuze blijft uitstellen dan begint de energie in jou te stagneren. De twijfel, het uitstellen, geen stap voorwaarts nemen (ook al is de keuze een nee), dit gaat uiteindelijk energie vreten. Herkenbaar? Voor mij in ieder geval wel.
Daarom is het zo belangrijk dat je keuzes blijft maken. Zodat de energie kan blijven stromen en zodat jij vrijelijk door je leven blijft bewegen. Dat je kan blijven groeien, ontplooien, ontwikkelen. Want het leven is groei en verandering. Blijf je twijfelen en uitstellen, check dan bij jezelf in. Waarom? Willen mijn gevoel én hoofd eigenlijk wel hetzelfde? Uit eigen ervaring zit daar, in die frictie, namelijk de crux. Mijn lijf, mijn gevoel WEET het wel. Maar mijn hoofd WIL iets anders. De onderliggende frictie tussen het weten en iets anders willen kan je lamgeslagen in de twijfel laten hangen. De uitweg is een krachtige keuze maken. Vertrouwen dat het weten van je lijf wijzer is dan het willen van je hoofd. En laat dat nou meestal niet de gemakkelijkste keuze zijn…
De afgelopen maanden heb ik ook een aantal krachtige keuzes op relatie- en werkvlak gemaakt die ik graag kort met je wil delen. Dit voorjaar hebben mijn (ex)partner en ik samen ingezien dat we elkaar niet meer konden geven wat we van elkaar nodig hadden. We konden niet langer in elkaar behoeftes voorzien. Wij kozen samen voor een breakup. Hoewel we als goede vrienden uit elkaar zijn gegaan (en zullen blijven), is dat na bijna vijf jaar een enorm verdrietige keuze. In juni heb ik het besluit genomen om flink in mezelf te investeren door een coachingtraject rondom het thema ‘zichtbaarheid’ af te sluiten. Hieronder ligt de keuze dat ik het waard ben om zo’n som geld in mezelf te stoppen. Ten slotte heb ik afgelopen maand na meer dan zes jaar afscheid genomen van mijn loondienstverband bij de universiteit.
Nu had ik deze ingrijpende keuzes uit de weg kunnen gaan vanuit gevoelens van angst, onzekerheid, schaarste-denken én schijnveiligheid. Maar ondanks het verdriet, de pijn, het ongemak en de spanning koos ik ervoor om te luisteren naar mijn hart (de verbinding tussen je hoofd en lijf) en deze krachtige keuzes te maken. Dat luisteren naar mijn hart ging zeker niet zonder slag of stoot. De gedachte om de relatie en loondienst los te laten en in mijn eigen zichtbaarheid te gaan stappen vond ik iedere keer weer rete spannend. Ik merkte dat ik deze keuzes soms gewoonweg uit de weg ging (door afleiding te zoeken), of dat mijn hoofd iedere keer weer met bezwaren of hoopvolle oplossingen kwam. Om dit keuzeproces in goede banen te leiden verliet ik mezelf op het ondergaan van Shiatsu en Ademwerk.
Via deze methoden vond ik de ondersteuning die mij keer op keer terugbracht naar mijn gevoel, naar mijn hart. Ook al wilde mijn ratio anders. Door keer op keer herinnerd te worden aan wat ik diep van binnen voel, door diep in contact te staan met mijn gevoel, mijn hart ervoer ik de moed** om deze krachtige keuzes dan uiteindelijk ook te maken.
Toen deze keuzes eenmaal gemaakt waren, voelde ik een soort rust over mezelf neerdalen. Ik ben ervan overtuigd en vertrouw erop dat deze beslissingen me verder meevoeren op mijn pad en positief zullen bijdragen aan mijn persoonlijke groei.
Want ik heb gekozen om uit de stagnatie
en in de stroming te stappen.
En ik kan je vertellen: dat voelt goed! 😀
Dus vanaf deze maand sta ik 100% in mijn eigen praktijk, wow! Dat betekent dat mijn aandacht niet langer verdeeld is tussen twee banen. Nu mag en kan ik dus nog meer cliënten gaan begeleiden en ondersteunen in het beter leren luisteren naar hun gevoel, hun hart, om vandaaruit de krachtige keuzes te maken die nodig zijn in hun proces naar meer veerkracht, persoonlijke groei en bewustwording!
Welke krachtige keuzes ga jij maken?
*Het maken van keuzes behoort volgens de TCM (Traditional Chinese Medicine) tot het Hout element en diens meridianen de Galblaas en Lever. De Galblaas is verantwoordelijk voor de keuzes op korte termijn en de Lever voor de visie en strategie op de lange termijn. De Galblaas en Lever zorgen voor de vrije doorstroom van energie door je systeem.
** Het Engelse en Franse woord courage (= moed) is niet voor niets afgeleid van het Franse woord coeur dat hart betekent.
de lente is hout-energie
– 11 april 2022
Dit jaar leek de lente een vroege intrede te maken. In maart bereikte het kwik temperaturen van (bijna) 20 graden en alles schoot uit de grond en in bloei. Echter begin april hadden we te maken met winterse taferelen: vorst en sneeuw! Maar deze week lijkt de lente dan toch echt zege te gaan vieren.
In de vijf-elementen-theorie staat de Lente gelijk aan het element Hout. Deze theorie komt uit de Chinese Traditionele Geneeskunde (TCG), waar de Shiatsu op is gebaseerd. De TCG is een praktische geneeskunde die is ontstaan uit de nauwkeurige observatie van de natuur. De Oude Chinezen ontdekten dat het lichaam (microkosmos) onderhevig is aan de cycli de natuur (macrokosmos).
In de Lente schiet alles omhoog en naar buiten. Na de Winter begint de groeicyclus opnieuw. De Hout-energie gaat over opkomen en naar buiten treden. Jezelf laten zien. In de Lente heeft alles diens eigen plekje, er is een algeheel gevoel van harmonie. Alles stroomt lekker door. Hout is flexibel, omdat het leeft; en het leeft omdat het flexibel is.
De meridianen die bij Hout horen zijn de Lever en Galblaas. Tijdens de Lente zijn deze meridianen op hun sterkst. Belangrijke levensfuncties die hierbij horen zijn: de balans tussen actie en rust, een flexibele houding, besluitvaardig-heid, goed kunnen plannen, spontaniteit en initiatief nemen, en het hebben van een vooruitziende blik.
In geval van disbalans in de Lever en Galblaas kun je last hebben van o.a. de volgende symptomen: prikkelbaarheid en vormen van woede (frustratie, opgekropte woede, kort lontje, etc), oogproblemen, klachten aan spieren en pezen, kramp, neerslachtigheid, moeite met opstaan in de ochtend, slecht slapen, rusteloosheid, hoofdpijn, algemene stijfheid, even-wichtsstoornissen, gebrek aan richting in je leven. Dit is slechts een greep uit de symptomen waarvan je last kunt hebben bij een disbalans in je Hout-energie. Wie precies waar last van krijgt, verschilt van persoon tot persoon. Vanuit de TCG/Shiatsu werk ik met een persoonlijke aanpak. Daarbij kijk ik verder dan enkel de klacht, naar jou als compleet mens.
De Hout-energie is verantwoordelijk voor de spieren en pezen. Het doen van (lichte) strekkingen is daarom goed voor de doorstroming van de de Lever- en de Galblaasmeridianen. Deze lopen voornamelijk een de buitenzijden van het lichaam. Zijwaartse strekkingen zijn daarom extra fijn voor je Hout-energie. Heb je het gevoel dat je energie ergens vastzit of voel je je boos? Doe eens een paar zijwaartse strekkingen en kijk hoe je je dan voelt. Andere zelfzorgactiviteiten zijn:
- Ga naar buiten. Wandel door het bos en ga een tijdje tegen of onder een boom zitten.
- Pak na de winter je sportroutine weer op. Rek jezelf goed uit en breng je lichaam weer in beweging. Tijd om weer meer flexibel te worden.
- Maak nieuwe plannen voor dit jaar. En denk na over je toekomst. Welke richting wil je de komende jaren inslaan?
- Voeg licht zure smaken (met mate) en veel groene bladgroenten toe aan je dieet.
- Wees creatief. Hout-energie gaat over jezelf laten zien, over zelfexpressie. Hoe druk jij jezelf het liefste uit? Door te dansen, sporten, schilderen, tekenen, koken, zingen, tuinieren? Kom in je element 😉
- Zorg voor een evenwichtige balans tussen actie en rust. Brand jezelf niet gelijk uit met de krachtige Hout-energie. Plan ook rustgevende oplaadmomentjes in. Denk aan een dagelijkse meditatie en/of dagboek bijhouden.
Hebben jij en je lijf een zetje in de juiste richting nodig? En zoek je meer ondersteuning? Neem dan contact op voor een Shiatsu behandeling.
Ik wens je een fijne lentetijd toe!
Warme groet en liefs, Dennis
zelfzorg tijdens de herfst
– 2 februari 2022
De herfst is één van mijn favoriete seizoenen. De omslag van uitbundigheid naar rijping en oogsten. De voelbare transitie van vol gas naar vertragen en verstillen. De afbouwende transformatie van een cyclus.
De seizoenen spelen een belangrijke rol bij Shiatsu. De energie van het jaargetijde beïnvloedt namelijk jouw persoonlijke energie. Vergelijk maar eens hoe je je voelt tijdens de uitbundige zomer versus de naar binnen gekeerde winter. Daarom is het raadzaam om mee te bewegen en je leefstijl af te stemmen op de jaargetijden. En tijdens de herfst (en winter) is aandacht voor zelfzorg extra belangrijk.
De herfst wordt gestuurd door de energie van het element Metaal. Het is een periode die in teken staat van zwaar worden, uitdrogen, oogsten, structureren en loslaten. Tijdens deze maanden is het tijd om na een uitbundige zomer je “oogst” binnen te halen en opnieuw routine aan te brengen, om je fysieke en mentale huishouding op te ruimen, om meer met jezelf te zijn, om je voor te bereiden op de winter. Het is een mooie tijd om jezelf de volgende vragen te stellen: hoe ziet mijn oogst eruit? Hoe is het gesteld mijn voorraden? Wat heb ik nog nodig? En wat mag ik loslaten?
Dit zijn vragen waar ik mezelf de afgelopen tijd ook mee bezig heb gehouden: een nieuwe structuur aanbrengen in mijn weekindeling, veel reflectie met betrekking tot mijn levenskeuzes in relatie tot waar ik nu sta. Op deze manier ben ik mijn oogst aan het vaststellen. Welk vruchten pluk ik op dit moment in mijn leven? Waar ben ik tevreden mee? Wat mag ik afschudden? Waar stuur ik nu mijn afbouwende en structurerende energie naartoe?
Verder is de herfst gekoppeld aan de Long en Dikke Darm meridianen. Merk je dat je last hebt van de seizoenswissel? Veel voorkomende symptomen die bij deze meridianen horen zijn onder andere: droge huid, (neiging tot) constipatie, winderigheid, weinig energie, verminderde afweer (griep), last van keel/neus/adem (verkoudheid), blijven hangen in verdriet, moeite met begrenzing.
Herken je je in een van bovenstaande symptomen? Besteed dan extra aandacht aan de volgende zelfzorg tips. Ze zijn gebaseerd op het ritme en de energie van het seizoen:
- Begin met afbouwen; wat kun je uit je agenda halen? Welke plannen kunnen wachten tot het voorjaar?
- Plan meer tijd met jezelf: mediteer, doe zachte lichaamsoefeningen, lees een boek.
- Breng (meer) routine en structuur aan in je dagen.
- Neem iedere dag de tijd om (even) buiten te zijn en je longen te vullen met frisse lucht.
- Eet (je) warm; verkies warm, gekookt eten boven koud en rauw voedsel. Evenals voldoende warm water en thee.
- Kies voor seizoensgebonden producten; de natuur zorgt dat jij de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt.
- Voeg licht scherpe smaken (met mate) toe aan je dieet: uien, knoflook, zwarte peper, mosterd en verse gember(thee).
- Zorg dat je warm blijft, vooral je nek, hals, borst en bovenrug.
- Doe regelmatig lichte oefeningen die je energie ondersteunen. Iedere maandag begeleid ik een “Uit je hoofd, in je lijf” sessie. Deze wordt live uitgezonden van 17.00-17.30 op Instagram via @kiempraktijk. Kun je niet? Dan kun je de sessie op een later moment gewoon terugkijken.
Hebben jij en je lijf een zetje in de juiste richting nodig? En zoek je meer ondersteuning? Neem dan contact op voor een Shiatsu behandeling.
Ik wens je een fijne herfst toe!
Warme groet en liefs, Dennis